Uudised

Toiduliit: Sealiha on toitev, maitsev ja vajalik

18.10.2011

Eelmisel aastal edukalt läinud Toiduliidu sealiha teavituskampaania saab sellel aastal uue hoo. Liha on üks põhitoiduainetest peale piima ja leiva ning sealiha troonib eestimaalaste toidulaual – 60% Eestis toodetud lihast moodustab sealiha.
Toiduliidu kampaania eesmärk on julgustada tarbijaid kasutama sealiha igapäevase toidulaua katmisel ulatuslikumalt. Sealiha teavituskampaania algab oktoobrikuus ja kestab aasta lõpuni. Kampaaniat võib näha telekanalites ja “Sealiha – hea liha” märgistusestvärskest sealihast toodetel.

Eesti Konjunktuuriinstituudi ülevaates “Eesti lihaturg 2010. aastal” selgub, et Eestis toodeti 2010. aastal 45 800 tonni sealiha, mis katab Eesti sealihaga isevarustatuse taseme 103%. Liha kogutoodangust moodustab sealiha 60%, seega on sealiha jätkuvalt kõige sagedasem valik eestimaalaste toidulaual. Sealiha on enimlevinud liha ka maailmas: 40% toodetud lihast on sealiha, 29% kanaliha, 24% veiseliha ja 2% kalkuniliha.
Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul ei saa sealiha olulisust meie toidukorvis alahinnata, sest lisaks täiskõhutunde andmisele on sealiha meie organismi asendamatu ehitusmaterjal.
“Liha on meie toiduks olnud läbi sajandite. Liha olulisust eestlaste toidulaual näitab ka see, et suuremate pühade ja tähtpäevade – vastlad, mihklipäev, mardipäev, jõulud, pulmad – puhul on ikka kas liha või lihast valmistatud toite pakutud,”selgitas Sirje Potisepp.
Samuti on muutunud aja jooksul sealiha rasvasisaldus. “Tänapäeval on sealihas keskmiselt 16% vähem rasva ja 27% vähem küllastunud rasva võrreldes 20 aasta taguse ajaga,” lisas Sirje Potisepp.
Eesti Toiduainetööstuse Liit (Toiduliit) asutati 3. novembril 1993. aastal Eesti toiduainetööstuse ettevõtete ja erialaliitude poolt, kui vabatahtliku liikmesoleku alusel tegutsev mittetulundusühing. Toiduliidu missiooniks on toetada ja edendada Eesti toiduainetööstust ja majandust ning aidata kaasa liikmetele soodsa ja sobiva tasakaalustatud eetilise ärikeskkonna kujundamisele.
Lisainformatsioon:
Sirje Potisepp
Eesti Toiduainetööstuse Liit
sirje@toiduliit.ee
Mob: 504 6547