EPKK: Eesti liha on värskuse tõttu kvaliteetsem

Eesti Põllumajandus- ja Kaubanduskoda (EPKK) kutsub Eesti tarbijaid üles eelistama kodumaist liha ja lihatooteid, sest need on värsked ja kvaliteetsed.

Kodumaist liha süües toetame töökohtade säilimist meie maapiirkondades ja kohaliku majanduse arengut. Ekstensiivne veise- ja lambakasvatus on oluline just ääremaade töökohtade kindlustamisel. Läbi sealiha tootmise saame väärindada kodumaist teravilja ning samuti pakkuda tööd paljudele põllumeestele.
…….
Liha kvaliteedi oluliseks määrajaks on liha värskus. Kodumaine liha on alati värskem kui importliha.
…….
Eesti sealiha kvaliteeti iseloomustab fakt, et ühe suurema lihatööstuse poolt möödunud aastal kokkuostetud nuumikute rümpadest oli 53% kõrgeima kvaliteediga (superklass ehk tailiha sisaldus üle 60%) ja ekstraklassis 44,4% rümpadest (tailiha sisaldus 55-60%). Madalama kvaliteediga liha (U-klass ehk tailiha sisaldus 50-55%) osatähtsus oli vaid 2,6% rümpadest (võrreldes 5,6%-ga 2007. aastal).
…….
Liha on kiiresti riknev toiduaine ja aeg mõjub selle kvaliteedile igal juhul halvasti. Seega on kohapeal toodetud liha alati värskem ja see eelis jääb alati alles. Vaidlus sortimendi ja ilmselt ka hinna ümber ei peaks tooma kaasa nn pori loopimist kõikidele.
……
Jääb loota, et tarbijad teevad õiged järeldused ja eelistavad siiski eestimaist.