Laupäeval 6. juunil toimus Rakveres Eesti esimene Vorstifestival

Tootjate kategoorias tunnustati hindamiskomisjoni poolt parimaks „Väärt Vorstiks“ Vastse-Kuuste Lihatööstus ja vorst nimetusega Jahimehe.

Festivali eesmärkideks oli propageerida nii ise vorstivalmistamist kui ka üldiselt vorstide söömist ja toiduks kasutamist, sest praegusel säästuajal on vorst kindlasti üks odavamatest alternatiividest lihatükile.
Festivalil võis saada tarkust vorstide küpsetamises, mida jagasid Wõro, Maks ja Moorits ning Vastse – Kuuste Lihatööstuste esindajad. Ka ise vorsti valmistamise osas said festivali külastajad head nõu ja nippe mida kokaraamatutest ei leia. Ise vorstitegemist õpetasid ja näitasid huvilistele Tartu Kutsehariduskeskus ja Rakvere Ametikool.

Festivali raames toimus võistlus Väärt Vorst 2009 kus selgitati välja Eesti parimad vorstid ja vorstmeistrid. Võistlus toimus sel aastal kolmes kategoorias – vorste tootvad ettevõtted, koolid ja hobikokad.

Tootjate kategoorias tunnustati hindamiskomisjoni poolt parimaks „Väärt Vorstiks“ Vastse-Kuuste Lihatööstus ja vorst nimetusega Jahimehe. Teisele kohale tunnustati Maag Lihatööstus ja vorst nimetusega Rannarootsi „Toorvorstikesed Lambasooles“ ning kolmandale kohale tunnustati Maks ja Moorits ning vorst nimetusega „Maitselt Mahedad“.

Koolide kategoorias tunnustati hindamiskomisjoni poolt parimaks „Väärt Vorstiks“ Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool ja lihatehnoloogia eriala õpilased, kelle vorst oli punktiarvestuses teistest tubli peajagu üle ja vääris paljude kiidusõnu. Nende parimaks vorstiks osutus „Grillvorst Juustuga“. Teisele kohale tunnustati Tartu Kutsehariduskeskus ja vorst nimetusega „Chill“ ning kolmandale kohale tunnustati Rakvere Ametikool ja naturaalne vorst „Õppuri Säästuvorst“.

Hobikokkajate kategoorias oli ainuke favoriit Haljala hobikokkajate seltskond Londi Vorstiäri. Nende pea vorstmeister Tauno Jõeveer ja täiesti tavalisel grillil küpsetatud vorst „Hapukurgi Toorvorst“, pälvis rohkeid kiidusõnu ka paljude proffide poolt.

Kuigi üldiselt sisaldavad vorstid suhteliselt palju nn. peidetud rasva on võimalik valmistada ka vähese rasvasisaldusega vorste millega said üliedukalt hakkama Väike-Maarka Õppekeskuse õpilased. Nende valmistatud vorstid sisaldasid rohkes koguses peeti ja riisi ning lihasisaldus oli vorstides ainult 10%. Nii, et tõelised säästu ja kaalujälgijate vorstid. Mis muide, ka väga väga hästi maitsesid.

Vorstifestivali korraldaja Erkki Laidinen ütles, et tal on plaanis veel sel suvel korraldada Lääne-Virumaal mitmeid vorstivalmistamise koolitusi ja täpsemat infot koolituste toimumise kohta võb leida kohalikest ajalehtedest.
„Üllatav oli, et nii koolide kui ka hobikokkajate vorstid üldiselt parimateks vorstideks tunnustati. Samuti kiitsid nende valmistatud vorste ka proffessionaalid. Aga Rakvere Vorstivestivalist on plaan teha iga-aastane Rakvere üritus ja edendada vorstikultuuri ning teadvustada kõigile, et vorstivalmistamises ei ole midagi keerulist. Igal Eesti perel peab olema oma vorstiretsept, samuti nagu iga eesti pere teeb kartulisalatit veidi omamoodi.
Järgmisel aastal toimuvale Vorstfest 2010-le on võimalik registreeruda juba 13. juunil Türil toimuval Grillfestil ja Hea Toidu Festivalil. Meie võistkonna nimeks on Rakvere Vorstfest 2010. Korraladme fantaasiavoorus vorstivalmistamise koolituse ja anname nõu kodusel vorstivalmistamisel.
Ja eriti suured tänud lõigile toimunud Eesti esimesel Vorstifestivalil osalejatele ja toetajatele. Kelleta sellisel kriisiajal oleks mõeldamatu sellist üritust korraldada!“, lisas Erkki Laidinen.

Pilte Eesti esimeselt vorstifestivalilt – Rakvere Vorstifestival 2009:
http://www.foto24.ee/album/46385

Lisainformatsioon:

Erkki Laidinen, Rakvere Vorstifestival korraldaja
e-post: info@kokaraamat.ee, tel. 551 5976

http://kokaraamat.ee/vorstfest/