Vaakumpakend: kui palju vett me singi ja viinerite pähe ostame?

Tihti tuleb singi või viinerite vaakumpakendit avades sealt kõigepealt vedelik välja valada

Kui palju me oma väärtuslikust singipakist siis kanalisatsiooni kallame ja kuidas see maitset mõjutab?

Käärisime aga käised üles ja asusime toimetuse kööginurgas asja selgitama. Kõigepealt kaalusime iga toote enne pakendi avamist üle, seejärel võtsime sealt viinerid või singitüki välja ja valasime välja ka vee. Kuivatasime köögipaberiga nii toote kui ka pakendi seestpoolt ja kaalusime mõlemad uuesti üle. Nüüd oli meil kaks tähtsat näitajat – toote kaal koos veega ja ilma selleta. Siis polnud enam muud kui arvutada välja, kui palju on vett 100 grammis tootes.
Katse tegime toitumisnõustaja Helen Sõbra juhendamisel ja kontrolli all. See, et pakendil märgitud netokaal ja meie saadud toote kaal grammi täpsusega ei ühti, on tema sõnul normaalne, kuna tööstuslikul tootmisel juhtub ikka, et mõni viiner on kergem ja mõni raskem, aga pakki pannakse neid kindel arv.

Mida rohkem vett, seda vähem üldjuhul punkte

Kontrollimaks, kas ujuv sink maitseb kuivast ka kehvemini, jätkus katse pimetestiga. Selles osales kaheksa lihalembest ajakirjanikku ja maksimaalselt võis üks toode koguda 80 punkti. Kui parimaks tunnistatud sink välja arvata, siis kippus kehtima seaduspärasus, et mida rohkem vett, seda vähem punkte.
Tõele au andes tuleb tunnistada, et mõni varasem viinerivihkaja lubas tulevikus isegi paari toodet ostma hakata.

Saaremaa kuumsuitsu-seakaelaliha
1,96 g vett, 62 punkti
304grammine tükk maksis 37 kr 39 s
kilohind 123 kr
100 grammis 1,96 g vett ja 98,04 g toodet
Koostis: sealiha (83%), joogivesi, keedusool (maks 3%), stabilisaator E451, glükoos, lõhna- ja maitsetugevdaja E621, paksendaja E407a, antioksüdant E301, lõhna- ja maitseained, säilitusaine E250
Kõik ostaks!
+ Taine sink, loomulik välimus. Ilus roosa läbikasvanud liha. Hea sitke koostis, mitte liiga kiuline. Lõikepind sile ja taine. Mõnus maasuitsuliha lõhn. Mõnusalt mahe. Väga mahlane, parajalt maitsestatud, natuke krõmpsuv. Kergelt suitsune, leivaga super! See on sink, mida ostaks. Ideaalne inglise hommikusöögiks. Minu tänase testi lemmik!
? Võiks olla tugevam maitse. Tsipa soolane. Liiga hele.

Vastse-Kuuste ribi, kondita
0,16 g vett, 52 punkti
314grammine tükk maksis 26 kr 3 s
kilohind 82 kr 90 s
100 grammis 0,16 g vett ja 99,84 g toodet
Koostis: sealiha (71%), joogivesi, keedusool (maks 3%), stabilisaatorid: toidufosfaat, karrageen, maitseained, antioksüdant: naatriumisoaskorbaat, säilitusaine: naatriumnitrit
6 ostaks, 2 mitte
+ Eheda maasingi välimusega. Mõnus läbikasvanud liha. Hea tugev hammustada. Mahe kodusingi lõhn. Mõnus kamar – krõmpsuv ja näritav. Hea suitsumaitsega. Kui pekki ei karda, maitseb väga mõnusasti. Hea muna praadida või õlle kõrvale näksida.
? Puhtalt välimuse pärast ei ostaks – rasvane. Ei mingit kaubanduslikku välimust. Suht maitsetu. Eelistaksin taisemat sinki. Pekki võiks vähem olla.

Maksi & Mooritsa Kodune sealihasink
0,55 g vett, 43 punkti
367grammine tükk maksis 36 kr 30 s
kilohind 98 kr 90 s
100 grammis 0,55 g vett ja 99,45 g toodet
Koostis: sealiha (86%), joogivesi, keedusool (maks 2,5%), stabilisaatorid E 450, E451, E452, E407, lõhna- ja maitsetugevdaja E621, antioksüdant E316, säilitusaine E250
4 ostaks, 4 mitte
+ Mõnusalt taine. Isuäratavalt suitsupruun. Mõnus ja mahlakas maitse. Parajalt soolane. Märksa parema maitsega, kui lõikepinna järgi oleks eeldanud. Korralik pidulaua sink, ilusa värvi ja ühtlase lõikepinnaga.
? Naljakad õhuaugud lõikepinnal nagu juustul. Puisevõitu. Liiga sitke struktuur. Võiks pehmem olla, viilud tuleb kindlasti õhukesed teha. Lõhnatu, aroom ainult aimatav. Singi maitset pole. Järelmaitse ebameeldiv. Õrn kõrvalmaitse.

Pere suitsu-kaelakarbonaad
0,82 g vett, 42 punkti
306grammine tükk maksis 30 kr 26 s
kilohind 98 kr 90 s
100 grammis 0,82 g vett ja 99,18 g toodet
Koostis: sealiha (88%), joogivesi, keedusool (maks 3%), stabilisaatorid: E450, E451, E452, glükoos, lõhna- ja maitsetugevdaja E621, paksendaja E407, antioksüdant E301, säilitusaine E250
5 ostaks, 3 mitte
+ Täna testitutest kõige isuäratavama välimusega. Kena taisingile omane välimus. Ilus läbikasvanud liha. Lõigates kipub küll lagunema, aga hamba all parajalt sitke ja mõnus. Kutsuv suitsulõhn. Soola parasjagu.
? Liiga tihke. Liiga tugev suitsuaroom, lihalõhna pole ollagi. Meenutab pigem vorsti, mingit singile omast maitset pole. Liiga soolane. Pigem kerge suitsulõhnaga keedetud liha. Soolakas.

A-Vorsti sea ribiliha, kondita
2,5 g vett, 36 punkti
275grammine tükk maksis 26 kr 95 s
kilohind 98 kr
100 grammis 2,5 g vett ja 97,5 g toodet
Koostis: sealiha (85%), joogivesi, sool (2,8%), stabilisaator E450, maitsetugevdaja E621, antioksüdant E316, säilitusaine E250
2 ostaks, 6 mitte
+ Ilus roosa. Kuigi välimus pekine, sobiks samas ideaalselt ühepajatoitu. Kerge suitsulihalõhnaga. Mõnusalt soolane. Kodune maitse.
?Palju pekki, lõigates kipub lagunema. Tõeliselt ebameeldiv lõhn. Kui välimus tõotas mõnusat suitsulõhna ja -maitset, siis tegelikult polnud kumbagi. Hullult soolane ja rasvane.
……………..
Eha Laanepere
Õhtuleht 18.09.2010